Hjälp mig tack!

Nu är det dax att börja planera julbordet, då det kommer vara lite annorlunda här i år. Hoppas jag iallafall.

Vad brukar finnas på julbord och vad kan jag äta?
Skinka
Korv
Köttbullar - om vi gör hemgjorda på älg så kan jag äta.
Prinskorv
Janson
Revbensspjäll
Ägg
Rödbetssallad - smaka.
Sill - smaka.
Gravad lax - om Micke kommer med det i år. (?)

Vad har jag missat?
Vad ska ni ha?

Och den stora frågan:
Vad kan jag lägga till???
2009-11-27 @ 21:52:31 Permalink Allmänt Kommentarer (12) Trackbacks ()


Dissa julskinkan i år!!

Jag förstår inte hur otroligt lite folk bryr sig om djuren???
Hur tänker ni, för jag förstår inte!!!!

Det blir ett jäkla liv när man pratar om/skriver att man tycker att fler borde sluta med kött eller iaf äta mindre, både om hälsan (vilket är bullshit, man måste inte äta kött för att må bra) och om att det är så många som har det bra, när det egentligen inte är det!!
JA, visst finns det gårdag som sköter sina djur bra. Men det är SÅ j*vla många gårdar där djuren behandlas så fruktansvärt dåligt!

Är det okej att låta ett djur leva inomhus i hela sina liv??
Är allt det här okej??
Är det SÅ svårt att välja EKO istället, då djuren åtminstone KANSKE behandlas lite bättre?
Är det SÅ svårt att välja lite grönsaker på mackan istället för skinka??
Är det verkligen SÅÅ svårt att stå på djurens sida???
Vem kan hjälpa djuren om inte Du kan???


För att visa att det är FEL att behandla grisarna såhär tycker jag att vi ska skippa julskinkan i år!
Kan vi inte göra det??



Här kommer en smakis från Angelicas blogg, tycker alla bör läsa detta.. http://anejlica.blogg.se/index.html

"Djurrättsalliansen, som utan böndernas vetskap tagit sig in på gårdarna och fotat, filmat samt fört protokoll på missförhållandena, kommer med dom skrämmande uppgifterna att:
På 40% av gårdarna hittades döda djur, även inne i boxarna.
På 55% av gårdarna konstaterades beteendestörningar som gallerbitning och kannibalism.
På 84% av gårdarna fanns sjuka djur: halta, hostande, svaga och eller med förlamade ben."
2009-11-26 @ 15:12:02 Permalink Djur&Natur Kommentarer (2) Trackbacks ()


VIDRIGT..

LÄS MER OM DETTA:



"Filmen visar att grisarna är smutsiga, det är skitigt och trångt i båsen som saknar halm.
En gris ligger död på golvet.
Och de andra grisarna tuggar på kroppen.
"

"Enligt organisationen bryter så många som 94 procent av gårdarna mot djurskyddslagen. Och gårdarna har nu polisanmälts.
Totalt har en tiondel av alla grisfarmar i landet besökts.
Grisarna har brist på halm, sitter i sin egen avföring och flera har olika typer av sår och skador.
– Vi trodde inte att det var så här illa. Många av grisarna är skadade, det saknas halm, det är skitigt och otroligt dålig luft, säger Lena Lindström på Djurrättsalliansen till Aftonbladet.se"

PÅ STINAS BLOGG: http://stinasohlberg.blogg.se/

Det är så fruktansvärt vidrigt! TACK OCH LOV ATT JAG INTE ÄTER GRIS!!!!
Jag stödjer inte detta djurplågeri!!!!


2009-11-25 @ 18:40:03 Permalink Djur&Natur Kommentarer (2) Trackbacks ()


Monstersnor?

..skulle man kunna kalla det p.g.a färg och konsistens.. ;)

Vi serverade detta som kvällsfika till våran lilla tjej och hon älskar det!


(Agnes har valt att sluta äta välling helt plötsligt, lite tidigt kan tyckas men så är det)

1 Avokado
1 Banan
1/2 Apelsin

Gör så här:
Mosa avokado och banan, kläm sen ut saften ur apelsinen över och blanda alltihop!

Nyttigt och gott :)
2009-11-22 @ 20:27:54 Permalink Recept Kommentarer (1) Trackbacks ()


Lördagsgodis

Dessa två har vi som lördagsgodis till våran tjej:

De enda torkade frukter vi har hittat utan socker eller annat tillsatt.
Hon älskar det!

(Garants aprikoser köper vi på påse på willys, har inte sett någon ask förut.)
2009-11-22 @ 09:28:24 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Min största kärlek...


2009-11-21 @ 10:44:47 Permalink Allmänt Kommentarer (3) Trackbacks ()


Enklaste brödet..

Här har vi kvällsfikat nybakat bröd!




"Annas svarta" på Kickis vis.

2 Limpor!

4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 1 1/2 dl grovt rågmjöl
1 1/2 1 1/2 dl havrekli
2 2 dl vetegroddar
2 2 dl vetekross
5 5 dl grahamsmjöl
1 1/2 1 1/2 tsk salt
5 5 tsk bikarbonat
1 1 dl mörk sirap
1 1 liter lättfil
1 2 dl russin

Till formarna:
1/2 Neutral olja
1/2 Sesamfrön

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sirap, lättfil och russin. Rör om ordentligt.

2. Ta två avlånga brödformar eller en stor rund form. Olja dem på insidan och “bröa” med sesamfrön.

3. Fördela degen i formarna och grädda i 175° i 2 timmar, långt nere i ugnen.

 

På brödet serverade jag lite Mosshulta ost med gurka, rädisor och groddar.

MUMS!
2009-11-19 @ 20:10:31 Permalink Recept Kommentarer (0) Trackbacks ()


Röntgen-dieten!

Vad händer med kroppen?

Röntgen-dieten!
EJ grönsaker, frukt, fibrer, grovt bröd, hårt bröd, stekt mat, fet mat.

Måndag, dag 1: Frukost,lunch,middag som vanligt. Minst 2 liter vatten. Laxermedel.
Dag 2: Soppa eller buljong + laxermedel. Minst 2 liter vatten.
Dag 3: Endast lite skorpor och te till frukost. Mer laxermedel. Sparsamt med vatten. INGENTING annat.

Jag är van vid: 5 mål om dagen. Äta mycket fibrer. Att få BEHÅLLA maten i magen, iaf ett tag!
Dag 3 fanns knappt några krafter kvar, och träningsvärk i mage och ben.

Vad händer med kroppen??

Min kropp är van vid att få mat vid regelbundna tider och är inte van vid att maten ska försvinna lika fort som den kommer.
När magen är tom börjar den gå på sparat lager. Alltså äter den av mitt fett. Jag går ner i vikt.
Vad händer sen?
När jag efter röntgen snabbt hittade en pizzeria och vräkte i mig tills jag nästan sprack så tog kroppen åt sig så mycket den bara kunde för att spara inför nästa "kris". Magen har ingen aning om att "dieten" är över.
Nu är jag tillbaka på ruta ett. Min kropp kommer att samla tills den insett att jag åter igen ger kroppen det den behöver på någorlunda regelbundna tider.
= Jag går upp i vikt.

Och såhär funkar det för alla er som bantar också. Att vräka är det dummaste man kan göra.
Att aldrig äta skräpmat/godis, m.m. och sen vräka i sig är jättedumt.
Om man däremot äter en chokladbit ibland blir kroppen van. = småät hellre än att vräka. Och med småät menar jag INTE 10ggr om dagen, utan lagomt lite några ggr i veckan hellre.

Nu är det inga många kilon jag pratar om, ingen grejj egentligen.. men intressant tycker jag!
2009-11-19 @ 13:46:05 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Ost utan kalvmage!

Är det någon som smakat någon av de ostar jag skrivit om??


Emmental:
3/10p Köper aldrig igen.

Mosshulta: 10/10p Billig, krämig och kraftig i smaken! (Varierar dock vid varje köp)

Västan ekologisk: 6/10p Dyr och väldigt mild.

St: Clemens ädelost: 10/10p

Zeta mozzarella:
10/10p

(Kalvmage=Löpe)

Lägger till mer i detta inlägg om jag provar fler! Om det är någon som är intresserad..
2009-11-19 @ 11:15:13 Permalink Djur&Natur Kommentarer (1) Trackbacks ()


Säsongens frukt!

Jag har ju missat att skriva om månadens frukt!

November:
Apelsin
Citron
Clementin/Satsumas
Grapefrukt
Kiwi
Päron
Vindruvor
Äpple

December:
Apelsin
Citron
Clementin/Satsumas
Grapefrukt
Kiwi
Äpple

Detta betyder att annan frukt är svårare att få tag i och därmed dyrare.
2009-11-19 @ 11:03:25 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Bra färg!

Älskar resultatet! Det går i orange-guld, men ack så snyggt!!!
Kommer med bild senare :)

Det står också att om man redan har vanlig färg i håret så behöver man färga 3-5ggr för att få riktigt röd färg, och jag ska nog testa en gång till, men jag gillar ju resultatet så jag vet inte riktigt hur jag gör sen.

Skriver ett litet inlägg om färgen senare. Om jag hinner.

//Kicki
2009-11-17 @ 08:40:24 Permalink Djur&Natur Kommentarer (1) Trackbacks ()


Hårfärg och miljö....

Bestämde mig för ett tag sen för att sluta färga håret med hårfärg eftersom det är så dåligt för både kroppen och naturen. Ja även alla djuren!
Jag hamnade i ett stadium där jag verkligen avskydde (avskyr!) mitt hår och kände att jag måste göra något åt saken.
Tur mig att det finns henna och andra naturliga produkter.
Efter att ha pratat med en kvinna på EJ:s hälsokost så valde jag något som heter Santé.. en blandning av bark, rötter och henna.
Efter en sväng på badhuset idag så ville jag sätta igång att färga direkt!
Och OJ vad bra allt gick! Det var bara att smörja ut allt i hårbotten, fort gick det också och sen på med värmehuvan och handduk och nu ska jag vänta i två timmar med det här i! Kanon!

Önskar jag att jag hade kunnat sagt.. det gick SÅÅÅÅ dåligt!!! Katastrof!!! Sitter iofs här med värmehuvan och handduk på, men det gick så dåligt det bara kunde!!!! Först gick leran inte att få ut i håret.. det GICK verkligen inte! Så jag fick ta mer hetvatten och blanda ut. Det gick lite bättre, men det var lera ÖVEALLT. Sen fick jag vräka på med vatten för att täcka allt hår (vilket jag säkert inte gjort ändå)
Och nu sitter jag här.. less och undrar över resultatet. Med STORA klumpar lera i håret.. Jippi!

Jag ska inte ge upp.. jag kommer fortsätta försöka även om det här går åt skogen. Men jag kommer meddela vilket som.. någon som testat som vet hur det ska gå till???
2009-11-15 @ 13:10:59 Permalink Djur&Natur Kommentarer (4) Trackbacks ()


Middagstips..

När jag läste på denna härliga tjejs blogg ---> http://stinasohlberg.blogg.se/ om blomkålsmos så visste jag inte riktigt vad jag skulle tänka.. det lät ju inte så jättegott direkt! ..om man får vara ärlig! :)
Jag beslutade mig för att testa och det var en succé !
Jag surfade en sväng och såg att de flesta la till smör eller grädde så jag la till lite, väldigt lite, av bägge delarna!

Till blomkålsmoset serverade jag lax i ugn med örtsalt och citronpeppar. Jag tycker den är bäst så :)

Till efterrätt bjöd jag på glass med varma bär! Gottgott!!!
Jordgubbar, mango och några havtornsbär som jag kokade. Saften som blev hällde jag över glassen.
(Man behöver inte sockra!)

Betyg av mosen:
Johan: Jättegott!!
Pether: Helt okej!
Kicki: Gott, men gärna mer örtsalt!

Ha en trevlig helg!!
2009-11-14 @ 20:05:11 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()


Grönsakslasagne

Tar en stund att göra, men är värd det :)

På bilden ser den inte så god ut, men den är riktigt riktigt god!!

Portioner: 4-6

ca. 12 lasagneplattor, fullkorn
1 gul lök
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 1/5 röd paprika
1 burk krossade tomater (400g)
150g fetaost
(utan animalisk löpe)
Olivolja
Oregano o basilika


BECHAMELSÅS:
3 msk smör
3/4 dl vetemjöl
7 dl mjölk
(vi tog havremjölk)
2 dl ost
Fetaost
Salt o peppar


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 °C.
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet och mjölken. Lägg i osten.
Låt såsen småputtra på låg värme i 5-10 minuter. Rör då och då.
Smaka av med salt och peppar.

Skala och grovhacka lök och vitlök. Dela och kärna ur paprikan.

Hetta upp olivolja i en vid kastrull. Fräs grönsakerna i ca 5 minuter tills de blivit mjuka.
Häll på krossade tomater. Låt koka ihop i ca 10 minuter.
Smaksätt med salt och peppar.

Täck bottnen i en ugnssäker form med ett generöst lager bechamelsås.
Lägg på ett lager lasagneplattor, täck med ett tunt lager sås.
Fördela sedan hälften av grönsaksblandningen över.

Upprepa proceduren med plattor, bechamelsås, grönsaksblandning och
lägg till sist på ett avslutande lager med plattor.
Häll över resterande bechamelsås och avsluta med att smula över fetaosten.
Ställ in i ugnen på mellersta falsen i 25-30 minuter.

Sätt ugnen på grill, högsta värme.
Låt lasagnen stå inne i ytterligare 3-4 minuter för att ge osten lite extra färg.

Låt gärna lasagnen svalna i 10 minuter.

Servera, ät och njut!

Till lasagnen la jag upp en enkel sallad på:
Groddar
Tomat, finhackad
Rädisor

Tips! Förra gången vi gjorde denna lasagne så hade vi i kronärtskocka och zuccini.
I grundreceptet ska det vara champinjoner, så kom ihåg att man gör som man vill, ändra o mixa efter egen smak!

2009-11-11 @ 18:28:51 Permalink Recept Kommentarer (4) Trackbacks ()


Tuttis konfetti



Tuttis konfetti bjuder på en härlig buffé med mycket vegetariskt att välja och vraka mellan.
Bakad potatis med vitlöksdressing kan väl aldrig vara fel? Men att sen få en härlig salladbuffé och minst en vegetarisk paj. Underbart. För att inte tala om avslutet.. Kardemummakakor som var något av det godaste jag ätit. (sista bilden)
Kakorna serveras till ett ekologiskt jättegott kaffe, men det går även att välja té för dom som avstår kaffet.
Vi var dit en lördag och buffén kostade 85:- tror jag. Om jag inte minns fel!

Dom har även glutenfria och mjölkfria alternativ och dom är aldrig omöjliga om man har andra särskilda önskemål!

Om man vill kan man ta med sig några böcker och kika in deras bok-bytar-hylla och byta lite.
2009-11-10 @ 10:25:02 Permalink Allmänt Kommentarer (5) Trackbacks ()